MÁRKUS ANITA - FITT-EB Kutyaszalon

Kutyakozmetika - Westie és Spániel

- 1989 óta vagyok szakokleveles kutyakozmetikus.
- 1989-93-ig csak spanieleket trimmeltem, készítettem fel kiállításra, majd
- 1993-ban Hollandiában Jane Kabel-től (Llasara kennel) tanultam meg a westie kozmetikáját.
- Így közel 25 éve az általam felkészített westie-k és spanielek elengedhetetlen szereplői a hazai- és a nemzetközi kutyakiállításoknak.

A West Highland White Terrier kozmetikája - ahogy én látom

Kutyakozmetika és hidroterápia Budapesten

A westie kis termetű, elterjedt, népszerű fajta, hiszen lakásban jól tartható. Aki ilyen kutyát szeretne, de mégis természetében inkább vadászkutyát mint „ölebet”, annak nagyszerű társa lesz hosszú éveken át.

Eredeti megjelenése is ilyen volt, kifejezetten durva, kettős, vízálló rusztikus szőrzet, a skót időjárással dacoló terrierszőr. Ahogy egyre népszerűbbé vált a küllemi kiállításokon, ez magával hozta a küllemének megváltozását, a szőrzet, a kozmetika és a felkészítés átalakulását is.

Egy kiállításra felkészített westie megjelenése tulajdonképpen mesterkéltté válik, mert a szőrzet lefutása nem mindenütt követi a test vonalát, gondoljunk pl. a fej krizantém alakúvá formázására.

Kutyakozmetika és hidroterápia Budapesten

Nem könnyű feladat elé állítja a kozmetikust, hogy megőrizzen valamennyit a westie vadászkutya jellegéből, de megjelenésében megfeleljen annak, amit a kiállításokon elvárnak.

Ehhez speciális tudásra van szükség. Talán senki előtt sem titok, hogy minden fajtában van egy pár kozmetikus, akik maguk is tenyésztik a fajtát. Igazából leginkább tőlük remélhetjük azt, hogy a kutya kozmetikája valóban szakszerű lesz, legyen szó kiállítási kutyáról vagy otthoni kedvencről.

A kiállítási westie-k felkészítéséhez alaposan ismerni kell a fajtát. Tudni kell, mit ír a standard, milyen a kozmetikázandó kutya anatómiája,külleme és mozgása.

Kutyakozmetika és hidroterápia Budapesten

Mindezek ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy kihangsúlyozzuk az adott westie jó tulajdonságait és ellensúlyozzuk a kevésbé kívánatosakat. Alapvető technikai különbség van a kiállításra és az otthoni kedvencnek szánt kutya kozmetikája között az első perctől kezdve.

A kiállítási westie-től azt várjuk, hogy szőrzete kétrétegű, tömött, fedőszőre durva tapintású, sima lefutású legyen. Mindezek eléréséhez folyamatos trimmelésre van szükség, még kiállítási idényen kívül is. A folyamatosan növő, öregedő és elhaló szőröket rendszeresen el kell távolítani, hogy egészséges, tömör struktúrát kapjunk. Amennyiben megvárjuk, hogy az egész szőrzet teljesen lenőjön és beérjen, abban az esetben ugyanezt a hatást nem vagy csak nagyon nehezen lehet elérni.

Kutyakozmetika és hidroterápia Budapesten

A trimmelés egy speciális művelet, az elhalt szőrök eltávolítása, voltaképp „mesterséges” vedlés. A kozmetikai eljárások, anyagok, eszközök egy része általánosan ismert, másokat –érthető okokból– egyes kozmetikusok féltve őriznek.

Egy kiállítási westie jó felkészítéséhez nem elég a fent említett alapos, sokrétű, a kutya adottságait figyelembe vevő szaktudás, de ismerni kell az aktuális időszak időről-időre országonként vagy területenként változó „trendjeit”. Nem minden kutyára húzható rá, alkalmazható minden kozmetikai stílus, mint ahogy sok ember megjelenésének sem használ, ha az aktuális divatot követi.

Mindezek mérlegeléséhez egy jó westie-kozmetikus sokat jár kiállításra, tájékozódik a változásokról és ha valóban jól végzi a munkáját, talán részt is vehet e folyamatok alakításában. Kapcsolatot tart más kozmetikusokkal, tenyésztőkkel, bírókkal, így frissíti és aktualizálja a tudását.

Kutyakozmetika és hidroterápia Budapesten

A kedvtelésből tartott westie-k kozmetikájánál leginkább a kutya szőrminőségét és a gazda kívánságait kell szem előtt tartani. Sajnos nem minden westie születik ideális szőrminőséggel. Vendégeim között jócskán találkozom ritka, puha, hullámos szőrű kutyákkal.

Minden westie-re egyedileg kell megtalálni a számára legmegfelelőbb kozmetikai eljárást, amihez bizony nem kis tapasztalatra és gyakorlatra van szükség. Kezdő westie-tulajdonosok gyakran kérnek olyan fazont, ami nem illik a fajta karakteréhez, sokkal inkább hasonlít egy schnauzerre, bichonra vagy egyéb kistermetű kutyára. Egy jó kozmetikus meg tudja győzni az ilyen gazdákat, hogy nem ideális szőrminőség esetén is meg lehet őrizni a westie karakterét.

Sok helyen találkozom azzal a nézettel, hogy a westie-t kizárólag trimmelni lehet. Erre nem minden szőrtípus alkalmas, a puha, gyapjas, kevés fedőszőrt tartalmazó szőrzet ilyen fajta felkészítése nem vezet esztétikus megjelenéshez és a kutyának is fájdalommal jár.

Kutyakozmetika és hidroterápia Budapesten

A jól felkészült kozmetikus ilyen esetekre is elfogadható megoldást talál a tulajdonosnak. A kedvencként tartott westie-k esetében döntő szempont, hogy a gazda elégedett legyen a végeredménnyel, a kutya megőrizze westie-s jellegét, de jól ápolt és karbantartható legyen a mindennapokban.

A jó tenyésztők felkészítik a leendő tulajdonosokat az otthoni szőrzetápolás módjára és fogásaira. Aki nem ilyen helyről vásárolt kiskutyát, az mielőbb keressen fel egy westie szakkozmetikust, aki elmondja és a gyakorlatban is megmutatja a teendőket, hiszen az olykor több órán át tartó kozmetikai eljáráshoz fokozatosan, kölyökkortól kell hozzászoktatni a kiskutyát.

Az utóbbi években többnyire kiállítóként és kozmetikusként veszek részt a westie-s világban. Munkámmal számos champion kutya kiállítási sikereihez járulhattam hozzá, így remélem kellő tapasztalattal és szaktudással rendelkezem ahhoz, hogy szakszerű szolgáltatást és segítséget nyújtsak a hozzám fordulóknak, legyenek akár kiállítók, akár olyanok, akik kedvencüknek igényes külsőt és kiváló szőrápolást szeretnének.

Esetleges további kérdéseikkel is forduljanak hozzám bizalommal!

Cimkék: kutyakozmetika, kutya, kozmetika, budapest, fitt, eb, spaniel, cocker, fitness, futópad, fogyasztás, tenyésztő, eladó, kölyök, kutya' 3., 3., kerület, ker, budapest, budakalász, II, ii, XII, xii, harmadik, második, olcsó, akció, vágás, nyírás, shampon, sampon, táp, kutyatáp, kutyakozmetika, kutya, kozmetika, budapest, fitt, eb, spaniel, cocker, fitness, futópad, fogyasztás, tenyésztő, eladó, kölyök, kutya' 3., 3., kerület, ker, budapest, budakalász, II, ii, XII, xii, harmadik, második, olcsó, akció, vágás, nyírás, shampon, sampon, táp, kutyatáp